Nie ma szarości! Jest tylko białe i czarne!
czwartek, 03 marca 2011
tłusty czwartek

Zima idzie precz, a wrazCukiernia w Kutnie z nią karnawałowe szaleństwo. Ostatni tydzień karnawału zaczyna tłusty czwartek, a skończy w przyszłym tygodniu środa popielcowa. Oczywiście dzień dzisiejszy nie może minąć bez choćby jednego pączka. Pierwszą porcję dziesięciu sztuk zakupiłem w Kutnie w Cukierni Ozdowski & Pewniak. Pączki z marmoladą w cenie 1zł30gr za sztukę. Smaczne, duże, dobrze wypieczone, z dużą ilością lukru. Odrazu na miejscu zjadłem dwa. Można śmiało polecić innym do konsumpcji.


Tradycyjnie już pojechałem do "Skórek" na Legionów. Wprawdzie tu pączek z nadzieniem śliwkowym kosztował 2 zł, ale nie da się go porównać do tych kutnowskich. Są super! Kupiłem dziesięć sztuk, a właściwie wyniesiono mi "kota w worku" z zaplecza, bo pączki jako takie skończyły się dwie godziny wcześniej. Jednego zjadłem natychmiast. Pychotex!


Myszkę odwiedził pan Stefan. W związku z tłustym czwartkiem podarował jej dziesięć pączków, chcąc poczęstować całą rodzinkę. W odwecie dostał od nas reklamówkę faworków, które Myszka upiekła przed południem. Mamy więc powody do obfitej degustacji - Szczypior nakrył już do stołu. Myślę, tak o 20:30 zaczniemy wielkie pączkowe obżarstwo (będzie cały A-Team, Benny i Helpomene).

wtorek, 18 stycznia 2011
przepis na pączki Xylonytu

Dziś ujrzy wreszcie światło dzienne przepis na xylonytowe pączki. Zbliża się tłusty czwartek, więc może ktoś skorzysta. Licencja jest bezpłatna, pod warunkiem wykorzystywania przepisu do wypieków amatorskich. Składniki: 2,6 szklanki mąki, 2,5 łyżki cukru, 6 dkg masła, 6 żółtek, 1 szklanka mleka, 5 dkg drożdży, 1 łyżka spirytusu, szczypta soli, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania, marmolada o smaku różanym. Wykonanie: z drożdży, części cukru, części mąki i mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce aż zacznie rosnąć. Jaja i pozostałą część cukru utrzeć, dodając szczyptę soli. Do pozostałej mąki wlać rozczyn, roztopiony tłuszcz, utarte jaja i spirytus. Wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy podwoi się objętość ciasta rozwałkować je na grubość 1 cm i szklanką wykrawać krążki. Na każdym rozłożyć trochę marmolady i przykryć drugim krążkiem. Następnie starannie zalepić brzegi i pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po wyjęciu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Xylonyt życzy smacznego!

środa, 07 lipca 2010
Cukiernia Ryszard'a Gembiak"a

Wspaniałe pączki podano mi w Cukierni Ryszarda Gembiaka w Tarnowie Podgórnym. Cena 1zł 50gr za sztukę. Pączki napełnione prawdziwym nadzieniem śliwkowym. Miła obsługa. Polecam.

czwartek, 05 listopada 2009
Pączki z pieczarkami
  • Hej! Co robisz?
  • Smażę pieczarki i cebulę.
  • Będzie barszczyk?
  • Nie!
  • A co będzie?
  • Pączki z pieczarkami!
  • Słucham?
  • Pączki z pieczarkami - co w tym jest niezrozumiałego?
  • Ogólnie to wszystko rozumiem, ale trochę się boję.
  • Dobrze, bój się!
  • A Ty Synku, też się boisz?
czwartek, 17 września 2009
grasowałem w Śródmieściu

Ulicą Tuwima od Kilińskiego do Sienkiewicza, następnie w prawo w Sienkiewicza aż do Traugutta, w Traugutta do Kilińskiego i Kilińskiego do Tuwima. Takie kółko zrobiłem dzisiaj w Śródmieściu.

Wszystko za sprawą map geodezyjnych, które kiedyś były na Tuwima w budynku PKP, a teraz są na Traugutta 21 w wieżowcu. Wjechałem windą na XV piętro bo chciałem zrobić parę fotek Łodzi z góry, ale to niemożliwe. Wszystkie drzwi pozamykane. Na niektórych piętrach (np. na XIV) nie dzieje się nic. Pustostan. Na Tuwima przed Kilińskiego zjadłem przepyszne jabłko w cieście (1zł i 80gr). Tu znajduje się Cukiernia Górniakowskich.

Natomiast na Sienkiewicza na przeciwko Komendy Miejskiej Policji w Łodzi w Cukierni "Z pieca rodem" kupiłem sobie pączka ze śliwką za 1zł i 60gr. Również bardzo smaczny. Oba punkty ze względu na smakowitość wyrobów godne polecenia.

 
1 , 2 , 3
Archiwum